9. října 2014

Návštěva Regionálního muzea v Litomyšli – výstava Retrogaming

Někdy čistě náhodou objevíte informace o zajímavých věcech, o kterých byste jinak řekli, že se k vám nějakým způsobem musí dostat z více zdrojů... Nejinak tomu bylo i v mém případě, když jsem se dozvěděl o konání výstavy Retrogaming. Jeden malý, takřka zapadlý tweet od neznámého člověka naprosto upoutal mou pozornost. Stálo v něm: "Pokud máte cestu kolem Litomyšle a máte rádi hry, rozhodně nesmíte minout tuto výstavu viz http://www.rml.cz/retrogaming".

Zámecký komplex
Samotná výstava probíhala v období  17.  7. - 21. 9. a já v tomto mezičase měl naplánovaný průjezd kolem, cestou na nejmenovaný hudební festival. Má zvědavost a láska ke hrám spolu s počítačovou technikou mi samozřejmě nedovolila vynechat návštěvu oficiální herní výstavy. Nejprve však k městu, v němž probíhala první expozice z "tour" Retrogaming. Litomyšl jsem navštívil poprvé v životě a musím říct, že určitě ne naposled. Náměstí a k němu přilehlé uličky společně s majestátním zámeckým komplexem mě příjemně překvapily svou atmosférou. Je zde důvod, proč vám zprvu líčím atmosféru centra města, neboť uprostřed tohohle všechno se právě nachází samotná budova regionálního muzea.

Budova Muzea
Ta v sobě skrývala cíl výpravy, takže jakmile se otevřelo po polední pauze, zavítali jsme s přítelkyní dovnitř. Muzeum na nás zapůsobilo moderním, upraveným dojmem a vstupné za pár korun (cca 30,- na studenta tuším) nás také příjemně překvapilo. Společně s námi u vstupu čekala i další skupinka asi 5 lidí, což v slunečném prázdninovém sobotním dnu svědčilo o zájmu ze strany veřejnosti. Po vyčerpávajícím hudebním festivalu jsme rovnou zamířili rovnou do prostorů muzea, kde své místo měla retro herní expozice.

Epson HX-20
Prostory se skládaly ze tří velkých tématických místností. První místnost především zahrnovala sbírku dnes už historických počítačů, kde jste mohli najít více či méně známé počítačové/konzolové platformy. Tento prostor obsahoval celkově zhruba dvacet výpočetních strojů, všechny ve vytříbené formě, jak se na muzejní výstavu patří. Atmosféru místnosti dokreslovaly také informační cedule o jednotlivých výrobních firmách počítačů či přehledové panely vývoje her, herních žánrů a konzolí. Součástí úvodní místnosti byla i sbírka letitých herních knih, příruček nebo časopisů, mezi nimiž potěšil velký zástup českých tiskovin. Z úvodní místnosti, kde jsem osobně strávil nejvíce času, stojí rozhodně za zmínku například vystavený první notebook na světě – Epson HX-20 společně s bytelným kufříkem, ale i zabudovanou tiskárnou, kazeťákem a displejem. Ještě nesmím zapomenout na nevšední koncept trackballu, který mě pobavil a jenž můžete vidět níže.

Trackball
Druhá místnost se nesla v interaktivním duchu. Návštěvníkům bylo přístupno několik herních konzolí a počítačů s připravenými retro hrami. Zde však hráčské srdíčko trochu zamrzelo, že některé z konzolí sice obsahovaly desítky dobových her, ale samotné stroje byly pouhými replikami produktů. Tento fakt však nejspíše může trápit jen opravdové fajnšmekry, pro většinové publikum toužící po dobovém herním zážitku tato zóna posloužila jako dokonalý stroj času.

Třetí místnost
V poslední místnosti byl jednoznačně největším tahákem arcade automat s klasikou mezi bojovkami – Street Fighter II. Neodolali jsme a s přítelkyní si dali pár duelů. Remíza zaručila rozchod v dobrém, takže všechno dobré :)... Kromě automatu si na výše přiložené fotografii můžete všimnout i herních obrazů, které po vzoru informačních panelů ze druhé a první místnost obklopovaly místnost kolem dokola a rozhodně ne jeden herní fanda by takovou výzdobu uvítal i doma. Dalším obsahem tohoto prostoru byly výstavní stolky a skříně, v nichž jste mohli spatřit historické hardware komponenty počítačů, starou počítačovou literaturu (časopisy, příručky, manuály atd.) či dnes už dávná datová média a jejich čtecí zařízení (diskety všech formátů).


Na celé výstavě jsme strávili zhruba 70 minut, především kvůli úvodní místnosti, která byla informačně nejvíce nabitá. Přečíst všechny ty texty, podívat se na detaily historických počítačů vzalo svůj čas, který však rozhodně stál za to! Osobně se mi z celé expozice nejvíce líbily informační panely, jež sloužily jednak jako skvělé historické okénko, tak jako atraktivní edukativní materiál minulosti počítačů/konzolí a her. Celkově velmi obdivuji koncept muzejní výstavy, která se zaměřuje na historii a kulturu výpočetní techniky a s ní spjatými hrami. Moc takových výstav bohužel u nás není a doufám, že se to do budoucna zlepší. Z tohoto důvodu působí expozice Retrogaming od Regionálního muzea v Litomyšli, jejíž kurátorem je Mgr. Petr Chaloupka, originálně a já před jeho prací smekám a přeji jí co největší úspěch. Věřím, že podobné výstavy jsou velkým lákadlem pro dnešní generace, které mají blízký vztah k počítačové technice a hrám. I proto moje poslední věty směřují k vám čtenářům. Jestli vás zmínka o této výstavě zaujala, bedlivě ji sledujte! Do budoucna je v plánu putovní tour, a může se tak stát, že přijede i k vám do okolí. Mezitím si však můžete udělat cestu na zítřejší mezinárodní herní konferenci ceegs.cz, kde máme vypůjčenou část sbírky regionálního muzea a vy si ji můžete prohlédnout či rovnou vyzkoušet ;). Budeme se těšit!


Odkaz na FB událost Central & Eastern European Game Studies Conference 2014 

Ostatní fotky z výstavy



Žádné komentáře:

Okomentovat